Dé specialist in scheepsverzekeringen

Corona: alle informatie voor de beroepsvaart op een rijtje

Het Corona virus grijpt steeds verder om zich heen en daarmee ook alle informatie over het virus en de gevolgen voor ons dagelijkse leven. We begrijpen dat het voor u als schipper lastig kan zijn om de juiste informatie te vinden en we proberen op deze pagina de belangrijkste informatie voor u samen te brengen. Dit bericht krijgt regelmatig een update dus blijf af en toe terugkomen voor nieuwe informatie.

Laatste update: 25-5-2020

Wat kunt u doen op uw schip?

Het Platform Zero Incidents heeft twee safety alerts voor u opgesteld met daarin belangrijke informatie over wat u kunt doen op uw schip. Het eerste gaat met name over hygiëne maatregelen en de tweede aanvullende alert bevat informatie over wat u en uw medewerkers kunnen doen om verdere verspreiding te voorkomen. Beide berichten zijn ook in het Engels en het Duits voor buitenlandse bemanning: Engelse update en de Duitse update.

Maatregelen Centrale Commissie voor de Rijnvaart in verband met Corona

Om de logistieke keten in stand te houden en een goed prestatieniveau in de Rijnvaart veilig te stellen heeft de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) uitzonderlijke maatregelen met betrekking tot de COVID-19-pandemie gepubliceerd. De maatregelen zijn met onmiddellijke ingang (23 maart 2020) in werking getreden.

De maatregelen houden in het kort in:

  • Het vaarwegbeheer en de sluizen blijven zoveel mogelijk behouden;
  • Alle Rijncertificaten, verklaringen en andere documenten die op 15 maart 2020 nog geldig waren blijven voorlopig geldig;
  • Bemanningsleden kunnen met een verklaring reizen tussen hun woonplaats en de plaats van in- of ontscheping;
  • De geldigheid van certificaten voor het vervoer van gevaarlijke goederen wordt verlengd.

Voor de volledige beschrijving van de maatregelen verwijzen wij u naar de publicatie van het CCR, welke hier te vinden is.

EOC Scheepsverzekeringen UA volgt de commissie in deze uitzonderlijke maatregelen en zal voor de duur van tijdelijke maatregelen dekking blijven verlenen op de polis.

Maatregelen Certificering Binnenvaartschepen van Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) in verband met Corona

In dezelfde lijn met de uitzonderlijke maatregelen van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) in verband met de COVID-19-pandemie heeft Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) een verklaring gepubliceerd inzake de certificering van binnenvaartschepen. De integrale verklaring is hier te vinden.

De verklaring geeft aan dat een overschrijding van de geldigheidsduur van de certificaten, verklaringen en andere documenten afgegeven overeenkomstig de Binnenvaartwet, Binnenvaartbesluit en Binnenvaartregeling niet bestraft worden wanneer de veiligheid en een veilige vaart niet in het gedrang komen en de betrokken certificaten, verklaringen en andere documenten op 15 maart 2020 nog geldig waren.

Tevens wordt aangegeven dat (her)-certificatie, uiteraard binnen de richtlijnen van het RIVM, nog steeds mogelijk blijft. Mits verantwoord voeren de inspecteurs van EOC Expertise het onderzoek voor u uit. Wanneer het onderzoek als gevolg van de uitbraak van de Covid-19 niet kan worden afgerond maar de veiligheid is geborgd, kan een voorlopig certificaat voor zes maanden worden afgegeven in plaats van drie maanden. Uiteraard blijft u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw vaartuig en eventuele bemanning. 

Waar kan ik relevante informatie vinden over het Corona virus en de binnenvaart?

De BLN-Schuttevaer heeft alle voor de binnenvaart relevante informatie gebundeld in een Corona dossier.
Ook het Centraal bureau voor de Rijn- en binnenvaart stelt een Corona dossier samen en dat kunt u hier vinden.

Lees hier belangrijke informatie van NNPC inzake de ‘Overmacht clausule’ die door bevrachters wordt opgenomen in de vervoersovereenkomsten.

Stilligregeling voor EOC leden in de ladingvaart

Voor u als eigenaar in de beroepsvaart willen wij u wijzen op onze stilligregeling. Met deze stilligregeling ontvangt u over de betreffende periode, tegen aanvullende voorwaarden, nu tijdelijk een korting van 50% op de cascopremie van EOC en 50% op de P&I premie (of 75% korting op de P&I premie indien u zonder personeel vaart). Vanaf vandaag kunt u gebruik maken van deze regeling met een tijdelijke verhoogde korting. De stilligregeling is voor een minimale aaneengesloten periode van 30 dagen. Deze tijdelijke verhoogde korting blijft gelden tot 31 december 2020 en is afhankelijk van de maatregelen die door de overheid zijn genomen.

Wanneer u als lid gebruik wenst te maken van deze regeling dan verzoeken wij u ons hiervan per e-mail op de hoogte brengen via beroepsvaart@eoc.nl

Zit u in de chartervaart en wilt u informatie die specifiek voor uw situatie relevant is?

Voor de chartervaart heeft de BBZ een eigen dossier opgesteld met daarin alle informatie over Corona gericht op de chartervaart.

Tijdelijke stilligregeling voor EOC leden in de charter- en passagiersvaart

Voor u als eigenaar in de charter- en passagiersvaart zijn het door het Corona virus zware tijden. Als EOC willen wij onze leden helpen door een tijdelijke stilligregeling aan te bieden voor het schip. Met deze tijdelijke stilligregeling ontvangt u als lid over de betreffende periode, tegen aanvullende voorwaarden, een korting van 50% op de cascopremie van EOC en 50% op de P&I premie (of 75% korting op de P&I premie indien u zonder personeel vaart). De stilligregeling is voor een minimale aaneengesloten periode van 30 dagen. Vanaf heden kunnen leden gebruik maken van deze regeling. Deze tijdelijke regeling blijft gelden tot 31 december 2020 en is afhankelijk van de maatregelen die door de overheid zijn genomen.

Wanneer u als lid gebruik wenst te maken van deze tijdelijke regeling dan verzoeken wij u ons hiervan per e-mail op de hoogte brengen via beroepsvaart@eoc.nl

Heeft u een recreatie- en/of watersportbedrijf en wilt u meer info over uw specifieke situatie?

De organisatie HISWA-RECRON heeft speciaal voor ondernemers in de watersport een corona-helpdesk ingericht.

Wilt u meer weten over alle maatregelen vanuit de Rijksoverheid of het RIVM?

De Rijksoverheid bundelt op deze pagina alle veel gestelde vragen per onderwerp over het Corona virus. Daarnaast heeft het RIVM een overzicht gemaakt voor al uw medische vragen.

Heeft u vragen over uw eigen verzekeringssituatie?

Heeft u vragen over uw verzekeringen dan kunt u ons altijd een e-mail sturen en helpen wij u persoonlijk verder zoals u van ons gewend bent.

Gevolgen Corona voor de dienstverlening van EOC

EOC neemt sinds de uitbraak van het coronavirus preventieve maatregelen en volgt daarmee steeds het advies op van het RIVM en de Rijksoverheid.

Onze medewerkers werken zoveel mogelijk vanuit huis. Onze openingstijden blijven ongewijzigd van 8.30 tot 17.00 uur. Alle medewerkers, inclusief de thuiswerkers, zijn ook in deze situatie telefonisch en per e-mail bereikbaar via de reguliere nummers en adressen.

Vanwege het feit dat we de komende weken onze telefonische bereikbaarheid willen garanderen vragen we u wanneer mogelijk via de e-mail met ons te communiceren.

We gaan niet naar de klant als de afspraak ook telefonisch kan worden afgehandeld en tot nader order wordt er geen extern bezoek ontvangen op ons kantoren in Meppel en Zwijndrecht.

Eventuele wijzigingen in ons beleid de komende weken zullen we communiceren via onze website.

Bij voorbaat danken wij iedereen voor hun begrip en medewerking.